Slipp hyresoro med Hyresgästkassan

Sälja lägenhet utan mäklare

Du som planerar att sälja din lägenhet eller annan bostad utan hjälp av en mäklare har full befogenhet att göra det. Det finns emellertid några saker att tänka på, vilka vi kommer att gå igenom i den här artikeln.

Fördelarna med att sälja privat, utan att anlita en mäklare, är självklart att undvika mäklarkostnaderna. Genom att sälja på egen hand behåller du alla pengar som annars skulle gått till mäklaren.

Nackdelarna med att sälja själv innefattar att du måste hantera visningar och all annan administration för att locka potentiella köpare. Men om du redan har en köpare kan du självklart välja att avstå från att anlita en mäklare.

9 viktiga steg för att sälja lägenhet utan mäklare

 1. Börja med att värdera lägenheten
  Undersök utgångspris och försäljningspriser för bostäder i ditt område genom att använda webbplatser som Booli.se, vilka tillhandahåller statistik över tidigare försäljningar.
 2. Förbered din lägenhetsförsäljning
  Ta hänsyn till den optimala tidpunkten för att sälja din bostad. Vissa årstider kan gynna din lägenhet mer än andra. Överväg att förbättra bostaden genom renovering, antingen genom mindre uppfräschningar eller mer omfattande förbättringar.
 3. Planera inför visning (ex. styling och fotografering)
  Att framställa din bostad på bästa möjliga sätt är avgörande för att locka potentiella köpare. Styla och ta foton på lägenheten. Du behöver inte anlita ett företag för detta, men det är fördelaktigt om du är någorlunda skicklig på att göra det hemtrevligt och fotografera för att betona lägenhetens bästa egenskaper.
 4. Skapa en bostadsannons
  Att nå ut till potentiella köpare när du säljer privat kan vara en utmaning, särskilt eftersom den mest populära bostadsplattformen Hemnet endast tillåter annonser från registrerade fastighetsmäklare. Men det finns många andra effektiva sätt att marknadsföra din bostad. Du kan till exempel använda Blocket, sociala medier eller berätta för andra att du säljer din lägenhet.
 5. Ta emot spekulanter på visningen
  När du säljer privat kan du möjligen nå färre potentiella köpare, men det behöver inte vara så. Förbered dig därför på att du kan behöva visa din lägenhet flera gånger. Sätt ut fasta datum men berätta att du även är flexibel med visningarna.
 6. Kontrollera köparens ekonomi
  Innan ni går vidare till kontraktsskrivning är det viktigt att du har en klar bild av köparens ekonomiska situation. Har köparen ett lånelöfte? Be om att få se detta skriftligen. Det är av stor betydelse för både köpare och säljare att ni hanterar affären med pålitliga parter. Därför är det viktigt att legitimera er innan ni signerar några avtal.
 7. Hantera budgivningen
  Om du har flera intresserade köpare kan det vara värt att fortsätta budgivningen. Om du däremot anser att budet matchar bostadens värde och dina förväntningar, kan det vara läge att acceptera det. Kom ihåg att budgivningen inte är bindande förrän ett skriftligt avtal har undertecknats av båda parter. Som säljare har du rätt att välja vilket bud du accepterar. Men när avtalet är undertecknat av båda parter är affären bindande.
 8. Skriv köpeavtal
  För bostadsrätter krävs ett överlåtelseavtal, vilket fokuserar på överföringen av äganderätten till en bostadsrätt. Ett noggrant utformat avtal säkerställer att både säljare och köpare skyddas och att alla parter är medvetna om sina rättigheter och skyldigheter.
 9. Tillträde
  På tillträdesdagen upprättas en avräkning som tydligt specificerar vilka betalningar som har genomförts och vilka som återstår att göra, samt vart pengarna ska överföras. Eventuella lån ska regleras och den återstående delen av köpeskillingen ska överföras till säljarens konto. Ett kvitto utfärdas som bevis på att pengarna har överförts. I en helt privat affär utan mäklare brukar tillträdesmötet normalt äga rum på köparens bank. Det är dock vanligt att detta sker via telefon eller digitalt.

info@hyresgastkassan.se