Slipp hyresoro med Hyresgästkassan

När betalar man deposition

När du hyr en lägenhet finns det vissa hyresvärdar som kräver att du betalar en deposition. Det är mer vanligt att betala deposition när du hyr en bostad i andrahand. Om du har fått ett förstahandskontrakt har bostadsbolaget möjlighet att kräva deposition men det sker dock väldigt sällan. Här kan du ta reda på när du ska betala deposition och vad det är.

En deposition är en pantsättning som innebär att du ger en summa till en hyresvärd för ett hyreskontrakt. Depositionen är en säkerhet ut i fall att du som hyresgäst skulle skada lägenheten eller missa att betala hyran. Om sådant sker har hyresvärden rätt att förverka din deposition, alltså behålla den för att täcka kostnaderna.

Du betalar depositionen innan du får tillträdet till lägenheten. Oftast ska du ge depositionen 1-3 månader innan du flyttar in i din nya lägenhet.

Viktigt att du går med i Hyresgästkassan

Det finns flera hyresjuridiska problem och hinder som kan uppkomma när du hyr en lägenhet och ska betala deposition. Om du exempelvis har blivit lurad på depositionen eller om andra juridiska felaktigheter har skett kan du som medlem kontakta Hyresgästkassan och få hjälp.

Du blir medlem online och du får stor trygghet för en mycket liten avgift.

Måste man betala deposition i andrahandsuthyrning?

Du kan krävas på deposition om hyresvärden kräver det när du hyr en lägenhet i andrahand.

Måste man betala deposition i förstahandskontrakt?

Du kan krävas på deposition om hyresvärden kräver det när du ska få ett förstahandskontrakt.

info@hyresgastkassan.se