Slipp hyresoro med Hyresgästkassan

Vräkning av hyresgäst störning

Här finns information om vräkning av hyresgäst vid störning. Om en hyresgäst stör andra grannar kan det vara ett tillräckligt starkt skäl för att vräka personen. Det finns lagar som reglerar vräkningar. Det innebär att hyresgästens hyresrätt kan förverkas på grund av att hyresgästen åsidosatt sina plikter att inte utsätta sin omgivning för störningar till den grad annat hälsan och bostadsmiljön störs.

I lagen regleras störningar vilket innebär att störningar både kan tolereras och vara ett tillräckligt starkt skäl för vräkning. Hyresvärden samt grannar ska kunna tolerera vissa störningar som: lekande barn, sociala sammanhang eller liknande. Störningar som kan vara skäl till vräkning är: skrik, starka smutsiga lukter, konstant renovering, kontinuerlig hög musik.

Störningar i bostaden och i omgivning kan avgöras individuellt beroende på situationen. Om hyresvärden vräker en hyresgäst ska ärendet också prövas hos hyresnämnden. Om du misstänker att du kommer att vräkas kan du omgående ta kontakta med Hyresgästkassan.

Vad händer på vräkningsdagen?

Om du har fått ett beslut om vräkning kommer hyresvärden att besöka din lägenhet med Kronofogden för att kontrollera bostaden. Om du vägrar att flytta ut kommer lås och nycklar till lägenheten att bytas ut.

Om du fortfarande har möbler och andra tillhörigheter i lägenheten kommer de att sparas i tre dagar sedan har hyresvärden eller den aktör som tar hand om din ägodelar rätt att slänga allt. Se därför till att kontakta Hyresgästkassan om du är osäker på vad som händer med dina tillhörigheter.

Tänk på att du riskerar att få en betalningsanmärkning och att du får ett betalningskrav för byte av lås, nycklar och eventuell dörr.

Få trygghet i ditt boende – riskera inte att bli felaktigt vräkt

Gå med i Hyresgästkassan om du vill slippa problem med hyresjuridiken. Du får rådgivning, stöd och Hyresgästkassan kan hjälpa dig vid eventuella domstolsprövningar, vräkningar och Kronofogdeärenden. Du går enkelt med online.

  1. Gå med i Hyresgästkassan här
  2. Fyll i din personuppgifter

info@hyresgastkassan.se