Slipp hyresoro med Hyresgästkassan

Vägglus – ett stort problem i bostäder

Vägglus är en insekt som suger blodet på människor och finns vanligtvis i sovrum. De börjar suga blod på nätterna och sprid i olika klädplagg, textilier och möbler. Länge var förekomsten på vägglöss låg men inte längre då vi ser en ökning av vägglöss som tros bero på att vi reser till områden där vägglusen är vanliga. Vägglusen som kommer till Sverige kan exempelvis följa med i flygbagaget.

Det är riktigt jobbigt med vägglus som smyger in i mycket små utrymmen. Vi kan hitta de i gardiner, täcken, eluttag, tavlor, gamla skor. På dessa platser kan de klara sig utan föda i många månader. När en människa är i närheten känner de lukten av mat och börjar suga blod.

Varför får man vägglöss? Det absolut vanliga sättet som gör att man får vägglöss hemma är att man har varit ute och rest. Genom resan får man med sig vägglössen i resväskan. Vägglössen tar sig sedan ut ur väskan och vidare in i bostaden.

Ett bett från en vägglus är ungefär likadant som att bli biten av en mygga. Vissa människor kan få kraftiga reaktioner av vägglus som suger blod medan andra kan klara det utan problem.

Kan du tvingas flytta på grund av vägglöss?

Om du inte samarbetar med din hyresvärd kan du bli vräkt. Detta innebär även att du måste meddela hyresvärden om du vet att det finns vägglöss- Du måste även tillåta en saneringsfirma att få tillträde till din bostad för sanering. Om du inte går med på insatserna kan det vara tillräckliga skäl för att vräka dig från bostaden.

Det finns uppgifter om att vägglöss kan vara kopplat till okunskap om regler och vem som ska stå för kostnaderna. Detta kan leda till att vissa människor känner rädsla inför att kontakta hyresvärden eller saneringsfirma då det är förenligt med kostnader.

Gå med i Hyresgästkassan för din trygghet

Om du tror att du har vägglöss i bostaden eller riskerar att få vägglöss i bostaden kan du gå med i Hyresgästkassan. Du får extra trygghet om något skulle inträffa. Du går enkelt med online.

  1. Gå med i Hyresgästkassan här
  2. Fyll i din personuppgifter
  3. Grattis, du är nu tryggare!

info@hyresgastkassan.se