Slipp hyresoro med Hyresgästkassan

Vad händer om störningsjouren kommer

Olika bostadsbolag har egna störningsjourer som gör uttryckningar till bostäder efter en störningsanmälan. Det innebär att Störningsjouren på plats försöker reda ut och lösa störningen. Normalt sätt förs en diskussion med den person som har anmält störningen och med den hyresgäst som har orsakat störningen. Störningsjouren berättar aldrig vem anmälaren är till den som har stört.

En störningsjour som gör en uttryckning syftar till att lösa ett ordningsproblem så att människor kan återgå till ett sund boende och få den lugn och ro som finns reglerat i lag. De personer som på uppdrag av störningsjouren åker ut har god kunskap om konflikthantering och social kompetens. En störningsjour är neutral och vill lösa ett problem så fort som möjligt till minimala skador.

Att bo i en lägenhet innebär att du har flera grannar nära dig som normalt sätt väsnas. Ibland kan ljud från en granne uppfattas som en störning om det är sent men normalt om det är på dagen. Oftast glömmer vissa grannar bort tiden och ibland kan hög musik spelas eftersom grannen inte tänkt på hur högt det är.

Kontakta först din granne

Om du upplever att du blir störd av din granne är den första och bästa lösningar att kontakta grannen. Det kan vara ett oförstånd, alltså att grannen missuppfattar sitt oljud. Normalt sätt har grannar respekt för ordningen. Du kan därför berätta om störningen som du upplever genom att prata med grannen först. Knacka på grannens dör och prata om problemet.

Om din granne ignorerar din tillrättavisning

Om du fortfarande behöver hjälp med exempelvis stök i trappuppgången, hög musik, kontinuerlig störning från din granne kan du kontakta störningsjouren direkt. Du kan även kontakta styrelsen om du bor i en bostadsrättsförening. Oftast har varje BRF rutiner för störningar. Styrelsen kan då föra samtal med den som orsakar störningen utan dig. Styrelsen är skyldig att hjälpa dig.

Bor du i en hyresrätt ska du kontakta störningsjouren om din granne ignorerar din uppmaning om att du önskar få lugn. Kom ihåg att viss ljud och störningar är accepterat när man bor ihop i ett hus. Kontrollera därför att det rör sig om en ”riktig störning”

Bli medlem i Hyresgästkassan

Du som är hyresgäst får många fördelar om du är med i Hyresgästkassan. Du får en stabil organisation som hjälper dig med dina hyresjuridiska frågor. När du är medlem är du det i en av Sveriges största organisationer för hyresgäster.

Se till att gå med idag – klicka dig vidare här.

info@hyresgastkassan.se