Slipp hyresoro med Hyresgästkassan

Skälig hyra hyresrätt

En skälig hyra innebär att du inte ska betala för mycket för en lägenhet du hyr. Kostnaden, alltså hyra du betalar ska vara skälig. För att förstå vad som är skäligt får hyran inte vara högre än likvärdiga lägenheter i det området du har din lägenhet i – detta gäller som första hands hyra.

Om du har ett förstahandskontrakt och misstänker att du betalar för hög hyra ska du först berätta om det till din hyresvärd. Informera hyresvärden med likvärdiga lägenhetshyror i ditt område. Det är viktigt att du kan visa att det finns lägenheter som är lika stor som din. Om hyresvärden inte vill sänka din hyra kan du vända dig till Hyresnämnden. Behöver du hjälp med hyresjuridisk rådgivning blir du medlem i Hyresgästkassan här.

Så räknar du ut skälig hyra – förstahandskontrakt

Först måste du söka efter likvärdig lägenhet i området. Det innebär att din lägenhet ska ha ungefär samma storlek i kvadratmeter, antal rum, liknande planlösning och ungefär ha samma interiör – alltså material i bostaden. Den likvärdiga lägenheten ska vara i samma område som din lägenhet. Hyran för den likvärdiga lägenheten får avvika med 4-5 %. Skulle hyran vara högre än 5 % kan du klaga hos Hyresvärden.

Så räknar du ut skälig hyra – andrahandskontrakt

Om du hyr i andra hand får uthyraren göra ett påslag på hyran om lägenheten exempelvis är möblerad. Priset på påslaget får inte vara högre än 15 % av den hyra som betalas enligt förstahandskontraktet. Olika tillägg i hyran får läggas på, exempelvis för: internet, parkering eller annat som finns i bostaden

info@hyresgastkassan.se