Slipp hyresoro med Hyresgästkassan

Seniorboende hyresrätt – så är reglerna

Hur skiljer sig seniorbostäder från vanliga hyresrätter?
Seniorbostäder är avsedda för personer äldre än 55 år. Ett seniorboende som är en hyresrätt har förhöjd tillgänglighet. Det innebär att det nästan alltid finns hiss i bostaden. Utrymmen är större i lägenheten, vilket vara säkrare för eventuellt omvårdnad i badrum och sovrum. Det finns normalt sätt inga trösklar i hyresrätten. Ett seniorboende är speciellt anpassat för äldre människor.

I seniorboenden finns det ofta lokaler där boenden kan samlas och umgås. Även gästrum brukar erbjudas. Seniorboende anpassas även efter ensamhet så att äldre människor får möjlighet att umgås med varandra på ett smidigare sätt.

Det finns olika villkor för att kunna hyra en hyresrätt som seniorboende. Oftast är åldern tillräcklig, vilket innebär att du som är äldre än 55 år har rätt att få ett seniorboende. Vissa bostadsbolag ger dig förtur om du har särskilda behov.

Vad är särskilda behov

Särskilda behov är inte att krav för att får hyra ett seniorboende dock kan särskilda behov ge dig förtur till en bostad. Exempel på särskilda behov är:

  • du är över 55 år eller 65 år och bor ensam
  • du känner dig orolig
  • du har svårt att bo i din nuvarande bostad på grund av nedsatt hörsel eller att det saknas hiss eller annat som försvårar att du bor kvar i din gamla bostad

Gå med i Hyresgästkassan när du fått ditt seniorboende

Glöm inte att gå med i Hyresgästkassan när du har fått din hyresrätt i form av seniorboende. Klicka på knappen för att ta dig vidare till medlemskapet som du registrerar online.

info@hyresgastkassan.se