Slipp hyresoro med Hyresgästkassan

Renovering hyresrätt ersättning – så är reglerna

Om du hyr en hyresrätt som genomgår en renovering vilket medför att du under tiden för renoveringen inte kan bo i bostaden, eller att du begränsas till att använda bostaden har du som huvudregel rätt till ersättning. Lagar och regler om ersättning under renoveringstiden framgår av 12 kap 15 § JB. Du kan läsa mer om hur reglerna fungerar här nedan.

Även om huvudregeln är att du ska få ersättning under renoveringen som medför att du inte kan bo i bostad eller att du begränsas kan just ditt hyresavtal se annorlunda ut. Det går nämligen att avtala bort ersättning vid renoveringsarbete i din hyreslägenhet. Du kan kontrollera detta i ditt avtal.

Kom ihåg att allmänt underhåll och vanliga reparationer inte utgör skäl till ersättning eller nedsättning av din hyra. Det som kan utgöra skäl för ersättning är just om du inte kan bo i lägenheten under pågående renovering.

Ha koll på gränsen mellan allmänt underhåll och renovering

Det kan vara svårt att dra en exakt linje på vad som är allmänt underhåll och vad som anses vara en renovering. Allmänt underhåll ska normalt sätt inte vara standarhöjande medan renovering innebär ett standardhöjande.

I flera fall kan hyresvärden felaktigt ange allmänt underhåll som en renovering vilket ger en felaktig standarhöjande. Detta resulterar felaktigt i en hyreshöjning.

Gå med i Hyresgästkassan

Det kan vara väldigt svårt att ha koll på reglerna för allmänt underhåll och renovering. Om din hyresvärd slarvar kan de resultera att du inte får ersättning. Det kan också innebära att ett vanligt allmänt underhåll registrerar som en renovering med en felaktig standardhöjning. Detta kan medföra att du får en felaktig hyreshöjning. Gå med i Hyresgästkassan och få skydd.

  1. Gå med i Hyresgästkassan här
  2. Fyll i uppgifterna online
  3. Du blir medlem omgående. Superbra!

info@hyresgastkassan.se