Slipp hyresoro med Hyresgästkassan

Pinsamt att Sverige har bostadsbrist medans u-länder har bostäder i överflöd

I många u-länder existerar inte bostadsbrist
Har du undrat varför det är så svårt att få tag i en hyresrätt i Sverige medans det i många andra länder är superenkelt? Alla svenskar som har sett världen under en längre tid reagerar ganska fort på att u-länder inte har Sveriges problem med bostadsbrist. I dessa länder kan man välja och vraka bland bostäder som hyrs ut till ett stort utbud av olika priser och storlekar. ”Alla kan få tag på något”. Hur kommer det sig att ett i-land som Sverige har så stora problem med att skaffa bostäder till sin befolkning?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I Sverige finns det inte många aktörer som kämpar för rätten att alla ska få ett tryggt boende. Allt färre för att befolkningen ska ha någonstans att bo på korrekta villkor. Det är Hyresgästkassan som vill se ett större bostadsbyggande så att svenskar får möjligheten att bosätta sig där de vill till en rimlig kostnad.

Jag har besökt ett flertal länder i världen som är av svagare ekonomi än Sverige. Det jag noterar är att samtliga länder har ett otroligt stort utbud av lediga lägenheter tillgängliga. Det finns allt att hyra. Från trånga ettor till lyxiga penthouse och villor. Allt är dessutom förhandlingsbart. Ju längre du hyr, ju billigare blir det.

Länder som Marocko, Nepal, Thailand, Colombia, Costa Rica, Mexiko, Malaysia och även mycket fattigare länder har ett utbud av lediga lägenheter som slår Sverige med hästlängder. Det finns tusentals lediga och du kan börja bo i lägenheten när du själv önskar. Det är så klart svenska regleringar som sätter stopp för oss i Sverige att bo på ett fritt sätt. Vi är låsta och kan inte få tag i bostäder så enkelt.

Pinsamt för Sverige

Det är mer än pinsamt för Sverige att det ser ut som det gör. Konsekvenserna av bostadsbristen är allvarlig. När det byggs för lite skapar det kriminalitet, trångboddhet, depression över hela landet och många andra sjukdomar som gör att svenskar mår allt sämre.

Världen tittar på Sverige och vår bostadsmarknad som ett komplext system av onödiga små problem som multipliceras och blir till ett stort problem som ingen vill lösa på riktigt.

Men Hyresgästkassan har lösningarna. För att vissa saker ska vara möjliga behöver vi fler som kan hjälpa oss. Bli en av oss idag.

Olof Eriksson, skribent Hyresgästkassan

info@hyresgastkassan.se