Slipp hyresoro med Hyresgästkassan

Ombildning till bostadsrätt – gå med i Hyresgästkassan

Du har flera rättigheter vid en ombildning. Om du har fått information om att dina grannar i huset ska köpa upp huset och ombilda lägenheterna till bostadsrätter finns det en hel del att tänka på. Du kan både välja att köpa bostaden eller bo kvar och fortsätta hyra. Här går vi igenom vad som gäller när man ombildar lägenheter.

När en ombildning sker bildar de boende en bostadsrättsföreningen och köper sedan fastigheten av ägarna. Varje tidigare hyresgäst kan sedan köpa bostadsrätten till lägenheten. Priset på lägenheten brukar vara marknadsmässigt 70% av värdet. Ibland även lägre och högre beroende på hur affären genomförs.

Det är viktigt att du känner till kostnaderna för bostadsrätten eller om du väljer att bo kvar och hyra lägenheten av bostadsrättsföreningen. Gå med i Hyresgästkassan för att ta del av fakta, stöd och hyresjuridisk rådgivning och vilka rättigheter du har. Du ska alltid får rätt information om ombildning så att det inte blir några negativa överraskningar för dig.

Om du vill bo kvar som hyresgäst i bostadsrättsföreningen

Du har flera rättigheter om du väljer att inte köpa lägenheten och istället väljer att bo kvar som hyresgäst i bostadsrättsföreningen. Bland annat:

  • har du rätt till besittningsskydd
  • bostadsrättsföreningen får inte sälja din lägenheten till annan person
  • bostadsrättsföreningen får inte tvinga dig att köpa bostaden
  • du har rätt att byta din lägenhet mot andra hyreslägenheter
  • du har rätt att hyra ut i andra hand
  • bostadsrättsföreningen har en skyldighet att underhålla din bostad
  • din hyra ska vara likvärdig andra hyror i området

Se upp för nya avtal

När en ombildning sker är det viktigt att du håller dig uppdaterad om vad som gäller. Din bostadsrättsföreningen kan komma att erbjuda dig ett nytt avtal för din lägenhet. Skriv inte på nya handlingar som kan försämra din boendesituation. Om du skulle erbjudas ett nytt avtal är det viktigt att du hör av dig till Hyresgästkassan som kan hjälpa dig så att det inte blir negativa konsekvenser för dig. Det kan exempelvis handla om höga hyror och din besittningsrätt.

Din bostadsrättsföreningen får inte sätta en ny hyra. Det finns regler som bestämmer hyran enligt flera principer.

Gå med i Hyresgästkassan

För din trygghet, gå med i Hyresgästkassan redan idag. Befinner du dig under processen i en ombildning kan du enkelt gå med online här.

info@hyresgastkassan.se