Slipp hyresoro med Hyresgästkassan

Lägenhetsbyte – detta gäller när du ska byta lägenhet

Du som bor i en hyresrätt har möjlighet att byta din lägenhet, exempelvis om ni fått tillökning i familjen eller om du behöver flytta till annan ord för studier. Du kan ha många olika skäl till varför du vill byta din lägenhet. Du måste ange dina skäl till ett lägenhetsbyte. När du byter din lägenhet behöver du tänka på att du ska få godkänt av din hyresvärden eller hyresnämnden.

Då får du byta din lägenhet:

  • om familjeförhållanden har ändrats
  • om din ekonomi förändrats avsevärt
  • om du ska studera på annan ort
  • om du ska arbeta på annan ort

Du måste själv hitta en byteslägenhet och det gör du genom att söka på annonser och interna bostadsköer. Innan du börjar leta efter en ny byteslägenhet ska du ansöka om att få påbörja ett lägenhetsbyte. Det gör du genom att skicka en ansökan till din hyresvärd. Om din hyresvärd nekar dig kan du ta ärendet vidare till hyresnämnden.

Om hyresvärden nekar byte – få hjälp

Har du tillräckliga skäl men hyresvärden väljer att neka ditt byte av lägenhet kan det kännas väldigt påfrestande. Du kan efter nekandet ansökan om att pröva ärendet i hyresnämnden. Vi på Hyresgästkassan vet att det är viktigt att få bo på den ort man själv önskar.

Ta hjälp av oss om du får problem med din hyresvärd, vi ger dig hyresjuridiskt rådgivning hela vägen till domstol. Bli medlem i Hyresgästkassan här.

info@hyresgastkassan.se