Slipp hyresoro med Hyresgästkassan

Krossad ruta hyresrätt – ett vanligt problem men vilka regler gäller?

Vem betalar för en trasig runt i en hyresrätt?
När en ruta går sönder i en hyresrätt ska det åtgärdas snarast möjligt. Många hyresgäster som har fått sina fönster krossade ringer normalt sätt hyresvärden som åtgärdar fönstren men sedan kan en felaktig faktura skickas till hyresgästen för det utförda arbetet. Oftast är det höga summor som många inte har råd med. Läs här vilka regler som gäller.

Beroende på hur skadan har uppstått, om det är inre eller yttre skador, vem som har tagit sönder fönstret samt hur man bedömer krossade rutor i en hyresrätt kan betalningskravet skickas till hyresgästen. Men det är inte alltid en hyresgäst är tvungen att betala. Det beror helt på omständigheterna.

Ibland kan krossade rutor vara ett föremål för polisen om hyresgästen eller hyresvärden har anmält händelsen när man inte vet vem som låg bakom handlingen. En polisanmälan kan också vara viktig i samband med försäkringskrav. I vissa fall står försäkringen får rutor som går sönder, ibland inte.

Enligt hyreslagen ska hyresgästen under tiden personen bor i hyresrätten ta hand om lägenheten, alltså vårda lägenheten väl och ersätta skador som uppkommer. Men alla skador innebär inte att hyresgästen per automatik måste stå för kostnaderna. Det finns nämligen något som är normalt slitage och detta ska inte betalas för.

Hyresvärden har ett underhållsskydd

Varje hyresvärd har ett så kallat visst underhållsskydd av lägenheten. Det innebär bland annat att värden ska garantera att lägenheten har ett brukbart skick. Detta regleras i (12 kap. 15 § JB och 12 kap. 9 § JB).

Genom lagen ska hyresvärden ansvara för att åtgärda skador som uppkommer i lägenheten.

Gå med i Hyresgästkassan – slipp onödiga bekymmer

Små problem kan bli både stora och kostsamma. Gå med i Hyresgästkassan och känn dig tryggare i ditt boende. Vår organisation står på hyresgästen sida i alla motgångar som kan komma. Ta reda på mer eller klicka dig vidare till medlemskapet här.

info@hyresgastkassan.se