Slipp hyresoro med Hyresgästkassan

Korttidskontrakt – du blir av med besittningsskydd

Farliga och stressiga korttidskontrakt breder ut sig i samhället vilket leder till sämre livskvalitet hos hyresgäster. Många hyresgäst vittnar om den ångest det innebär att ständigt känna att ett korttidskontrakt snabbt kan sägas upp, vilket innebär att man då står utan bostad. Ett korttidskontrakt innebär att du avsäger dig besittningsskyddet och du får då ett sämre skydd mot uppsägning.

Ett korttidskontrakt kan bromsa upp mycket i ens liv. Om du planerar att skaffa barn kan det kännas extra jobbigt med tanken att behöva flytta ut när du minst anar. Du kanske har ett jobb i närheten eller andra familjemedlemmar. Under många omständigheter är ett korttidskontrakt för en lägenhet en jobbig lösning.

Normen i Sverige är att man ska ha ett riktigt hyresavtal och inte ett korttidskontrakt som saknar besittningsrätt. När en hyresvärd önskar hyra ut en lägenhet på korttidskontrakt ska det finnas vissa giltiga skäl för att kunna göra det.

Korttidskontrakt lägenhet – så är reglerna

  • Korttidskontrakt får gäller max 4 år
  • Du avsäger dig ditt besittningsskydd
  • Du får ett sämre skydd mot uppsägning eftersom att du saknar besittningsskydd
  • Du behåller din plats i bostadskön när du skriver på ett korttidskontrakt
  • Hyresvärden måste ansöka om ett avstående från besittningsskyddet hos Hyresnämnden
  • Varje år godkänner Stockholms hyresnämnd att cirka 11 000 lägenheter får hyras ut utan besittningsskydd

Gå med i Hyresgästkassan för din trygghet

När du bor med dåliga villkor är det viktigt att du tar vara på att gå med i en stark organisation som arbetar för allas rätt att bo tryggt. Många vågar inte prata öppet om korttidskontrakt men med Hyresgästkassan får du juridisk rådgivning oavsett vem som över påtryckningar mot dig.

Gå med enkelt och smidigt online.

info@hyresgastkassan.se