Slipp hyresoro med Hyresgästkassan

Inneboendekontrakt – det här måste du tänka på

Du som ska hyra ut en del av din bostad behöver tänka på vissa saker så att du inte får problem med din hyresvärd eller annat som kan äventyra din besittningsrätt till din hyresrätt. Det är väldigt vanligt med inneboende i Sverige på grund av bostadsbristen som råder. Du får hyra ut den av din bostad till en inneboende person. Se till att du gör rätt från början så att du inte riskerar något.

Du som är uthyraren av en del av bostaden ska för säkerhetsskull skriva ett inneboendekontrakt. I kontraktet ska du villkora vad som gäller för den inneboende. Du kan själv ange tydliga regler: exempelvis när det ska vara tyst, om personen ska få ha tillgång till hela bostaden och hur länge personen får bo hos dig. Du ska även ange hyreskostnaderna. Ett inneboendekontrakt är en trygghet för dig som vill undvika framtida tvister.

För att du ska kunna försäkra dig om att inte få onödiga problem med hyresvärden är det bra om du har den trygghet du behöver. Det får du genom att gå med i Hyresgästkassan som ställer sig bakom dig om du får problem med hyresvärden eller den inneboende personen.

Din trygghet när du hyr ut till inneboende

Ett inneboendekontrakt behöver du normalt sätt inte uppvisa till din hyresvärd. Inte heller behöver hyresvärden godkänna ett inneboendekontrakt. Det är dock till din fördel och trygghet om du skriver ett inneboendekontrakt.

Se till att alltid vara i trygga händer när du hyr ut till en person. Om du inte känner personen alls är det extra viktigt att du kontrollerar personens förmåga att betala i tid och hålla sig till reglerna.

Så går du med i Hyresgästkassan

  1. Köp medlemskapet här
  2. Fyll i dina uppgifter
  3. När du är medlem får du extra trygghet

info@hyresgastkassan.se