Slipp hyresoro med Hyresgästkassan

Hyresvärd vägrar betala tillbaka deposition

Här finns information om vad du bör tänka på när hyresvärden vägrar betala tillbaka depositionen. En sådan här konflikt kräver oftast att du har en stark organisation bakom dig. Du bör därför gå med i Hyresgästkassan. Normalt sett ska du få tillbaka depositionen när du flyttar ut men vissa hyresvärdar kan av olika anledningar kräva att du betalar för skador eller liknande med din deposition. Hyresvärden ska alltid meddela dig varför hyresvärden behåller depositionen.

En hyresvärd får inte vägra betala tillbaka deposition och har inte rätt att behålla depositionen utan skriftlig anledning. Hyresvärden måste noggrant beskriva anledning till varför depositionen inte betalas tillbaka. Du kan neka hyresvärden depositionen och det är viktigt att du går med i Hyresgästkassan om eventuella konflikter trappas upp.

Syftet med en deposition som erläggs till hyresvärden är att den ska täcka kostnader för skador som en hyresgäst har orsakat. Depositionen finns även till om det skulle vara så att hyresgästen inte betalar hyran för lägenheten. I dessa fall kan hyresvärden vägra betala tillbaka depositionen. Men om hyresgästen har skött sig får hyresvärden under inga omständigheter behålla depositionen.

Depositionen ska betalas tillbaka vid utflyttning

Om depositionen inte betalas tillbaka till hyresgästen som har skött sin del av villkoren och kontraktet kan hyresgästen omgående vända sig till Kronofogden eller tingsrätten. Genom Kronofogden skickas ett betalningsföreläggande till hyresvärden och hyresvärden kan frivilligt betala tillbaka. Om hyresvärden inte frivilligt går med på att betala ska hyresvärden direkt vända sig till tingsrätten som kan tvinga hyresvärden att betala tillbaka depositionen.

Se till att vara med i Hyresgästkassan under hela konflikten för depositionen

Det är väldigt viktigt att du går med i Hyresgästkassan både innan, under och efter en eventuell konflikt gällande deposition. I tre enkla steg går du med i Hyresgästkassan.

  1. Gå med i Hyresgästkassan här
  2. Fyll enkelt in dina uppgifter
  3. Klart nu är du medlem i en stark organisation för och av hyresgäster

info@hyresgastkassan.se