Slipp hyresoro med Hyresgästkassan

Hur många får bo i en lägenhet?

Hur många får bo i en lägenhet?
I media läser vi ofta om den så kallade trångboddheten. Är den olaglig och hur många får man egentligen bo i en lägenhet? I vissa hyresavtal står det angivet att ett maxantal får bo i lägenheten tillsammans men samtidigt ska en annan hyreslag beaktas. I lagen villkoras att hyresgäster ska iaktta ordning, sundhet och gott skick och inte störa grannar eller omgivning.

Det står alltså inte om hur många man får bo i en lägenhet. Men vad händer om hyresvärden ändå vill säga upp hyreskontraktet på grund av trångboddhet. Så länge man sköter sig ska det egentligen inte vara några problem och uppstår problem ska hyresvärden bevisa att det är trångboddheten som utgör risker och detta är inte helt enkelt för hyresvärd att bevisa. Detta eftersom att hyresvärden först måste bevisa att hyresgästerna inte respekterar ordning, sundhet och gott skick.

Skillnader i trångboddheten ser olika ut för människor födda i Sverige och utanför Europa. I regionerna runt storstäderna är trångboddheten mer vanlig i jämförelse med hur människor på landsbygden bor.

Hur många får bo i en hyresrätt?

Det finns ingen specifik lag som reglerar hur många som får bo i en hyresrätt oavsett antal kvadratmeter. Andra lagar som kan vara tillämpade är att hyresgästen måste vårda och bevara lägenheten i ett gott skick och inte utsätta bostaden för ett onormalt slitage.

Gå med i Hyresgästkassan om du bor trångt

Om du upplever att din hyresvärd stör sig på att du bor trångt och du känner oro kan du gå med i Hyresgästkassan som hjälper dig juridiskt.

Vissa hyresvärdar kan få för sig att vräka dig om ni bor trångt genom att hänvisa till regler om att inte utsätta bostaden för extra slitage och att ni inte vårdar lägenheten.

Gå med i Hyresgästkassan här.

info@hyresgastkassan.se