Slipp hyresoro med Hyresgästkassan

Hur länge får man hyra ut i andra hand

Det finns lagar och regler för andrahandsuthyrning
Här kan du läsa regler som gäller när du ska hyra ut en hyresrätt i andra hand. För att du ska få tillåtelse att hyra ut i andra hand måste du först få uthyrningen godkänd av din hyresvärd eller av hyresnämnden. Skulle du hyra ut lägenheten utan ett godkännande riskerar du att bli av med din lägenhet. Det blir då en fråga om uppsägning och ditt hyreskontrakt rivs.

Om du har ansökt om att få hyra ut din lägenhet i andra hand med hyresvärden nekar dig kan du istället ansöka om tillståndet hos hyresnämnden. För att ansöka om tillståndet hos hyresnämnden ska du ladda ner och skicka in blanketten HN 1C till domstolen. Ladda ner blanketten här.

Uthyrning i andra hand kan ge upphov till flera bråk med hyresvärd och den nya hyresgästen. Det är vanligt med bråk som relaterar till uthyrning i andra hand. Se till att du är medlem i Hyresgästkassan om du skulle få problem med din hyresrätt.

Så länge får du hyra ut i andra hand

Det finns två olika processer för dig som ska få godkänt att hyra ut i andra hand. Om hyresvärden godkänner uthyrningen får du normalt sätt hyra ut i lägenheten maximalt två år. Om du har ansökt om att få hyra ut lägenheten genom ansökan hos hyresnämnden lämnas ett godkännande för maximalt 1 år. Hyresnämnanden lämnar alltså normalt sätt inte tillstånd för en uthyrning längre än ett år åt gången.

Vid särskilda fall, exempelvis sjukdom, arbete utomlands eller annat av viktig art kan tillstånd ges för mer än ett år men maximalt tre år. Detta är dock unika fall.

Hyresvärden godkänner normalt sätt två år i taget.

Hyresnämnden godkänner normalt sätt ett år i taget.

Då får du hyra ut i andra hand

  • Du får hyra ut din hyresrätt om du har tillräckliga skäl för det. Exempelvis sjukdom, arbete utomlands, studier utomlands eller om du ska provbo med en sambo.
  • Du får bara hyr ut din hyresrätt till en person som är skötsam.
  • Du får inte lägga på hur mycket extra hyra som helst.

info@hyresgastkassan.se