Slipp hyresoro med Hyresgästkassan

Hur länge får man hyra ut i andra hand

Det finns regler för hur länge man får hyra ut sin hyresrätt i andra hand. Om du planerar att hyra ut din lägenhet kan det vara viktigt att läsa igenom vilka regler som gäller här nedan.

För att få hyra ut en bostad i andra hand, måste du först få ett godkännande från antingen hyresvärden eller hyresnämnden. Innan du hyr ut i andra hand, ska du först kontakta din hyresvärd och lämna information om uthyrningen. Hyresvärden ska sedan godkänna uthyrningen.

Uppgifter du ska lämna

I din ansökan om uthyrning i andra hand ska du skriva nedan uppgifter. Dessa uppgifter ska du först lämna till din hyresvärd. Om hyresvärden inte samtycker till att du hyr ut din lägenhet i andra hand, har du möjlighet att ansöka om tillstånd för andrahandsuthyrning hos hyresnämnden. Du lämnar samma uppgifter.

  1. Dina personuppgifter, inklusive namn och adress samt andra kontaktuppgifter.
  2. Motivering till varför du önskar hyra ut din lägenhet.
  3. Den önskade hyrestiden.
  4. Uppgifter om den person eller personer till vilka du avser att hyra ut, inklusive deras namn och adress.

Godkänd uthyrningsperiod enligt hyresvärden

Normalt sett beviljar hyresvärdar tillstånd för uthyrning under perioder på 6 till 12 månader åt gången. Det är dock möjligt att få ett godkännande för en längre uthyrning om det finns särskilda omständigheter, såsom sjukdom, studier utomlands, arbete utomlands eller provboende med en partner på annan ort.

Godkänd uthyrningsperiod enligt hyresnämnden

Normalt sett beviljar hyresnämnden inte tillstånd för längre perioder än ett år åt gången när det gäller att hyra ut i andra hand. Om hyresvärden inte går med på att fortsätta uthyrningen har du möjlighet att ansöka om tillstånd på nytt hos Hyresnämnden.

I särskilda fall, såsom vid långa utlandsvistelser för arbete, kan nämnden bevilja tillstånd för hela tjänstgöringsperioden. Vanligtvis beviljar dock nämnden inte tillstånd för längre tid än tre år sammanlagt, även under speciella omständigheter.

info@hyresgastkassan.se