Slipp hyresoro med Hyresgästkassan

Högsta hyreshöjningen på 30 år – många får bita ihop

Många hyresgäster runt om i Sverige får nu se sina hyror gå upp till en nivå som är den högsta hyreshöjningen på över 30 år. Hyreshöjningarna drabbar många, speciellt de med lägre ekonomiskt standard och alla som känner av den starka inflationen vi har i Sverige just nu. Många känner oro och berättar för Hyresgästkassan att hyreshöjningen kommer som en total chock.

Fastighetsägarna har i många år rasat över för låga hyreshöjningar och många av dem vill se ökningar på mer än 5%. En del kräver 9% och menar till och med att förhandlingarna är riggade och att förlorarna alltid blir fastighetsägarna. Tvärtom menar hyresgästerna som får betala avsevärt mycket mer varje år.

De kommunala bostadsbolagen Svenska bostäder, Stockholmshem och Familjebostäder har precis avslutad sina hyresförhandlingar. Hyreshöjningen landade slutligen på hela 4,45 procent som fick avgöras i Hyresmarknadskommittén. Det är en höjning som kan få allvarliga konsekvenser för många hushåll som har en ansträngd ekonomi.

Hyreshöjningen är högre än vanligt – man får bita ihop

Hyreshöjningen är högre än ett vanligt år och ska normalt sätt täcka kostnadsökningar av material och förvaltning. Det innebär att högre kostnader för bostadsbolag slår på hyresgästernas ekonomi. Många känner att detta år var en stor besvikelse och att höjningarna är alldeles för höga.

Vi har en rutten bostadspolitik som skadar många med för höga kostnader. Hyrorna ska inte öka mer än andra priser i samhället men man måste också tänka på folks löner som ska täcka hyrorna.

Gå med i Hyresgästkassan

Se till att vara med och påverka ditt boende. Tillsammans med Hyresgästkassan ser vi till att upplysa och förändra till det bättre. Du får även hyresjuridisk rådgivning som förmodligen är det viktigaste du kan få just nu i dessa hårda tider.

Du går enkelt med online i några få steg.

  1. Gå med online här
  2. Fyll i din personuppgifter
  3. Godkänn och sedan är du med i en superstark organisation

info@hyresgastkassan.se