Slipp hyresoro med Hyresgästkassan

Får man röka utanför porten

I Sverige finns det rökförbud på vissa platser i samhället och det finns även undantag från rökförbud. Detta undantag gäller i privata miljöer. Exempelvis får du röka i din utanför porten, i din lägenhet, på din balkong, på terrassen och på altanen. Du får även röka i trapphuset och i loftgångar.

Om allmänheten inte har tillgång till en viss plats anser Folkhälsomyndigheten att det inte går att inför ett rökförbud på platsen. Sådan plats är utanför porten eller entréer till flerbostadshus. Även om det inte är förbjudet att röka utanför en port kan vissa hyresvärdar frivilligt sätta upp regler om rökförbud. Du kan inte få fängelse eller böter om du bryter mot ett eventuellt rökförbud.

Du kan läsa mer om rökregler hos Folkhälsomyndigheten här.

Vanligt med bråk när någon röker utanför porten

Rök får med sig lukt som många grannar kan störa sig på. Det är lukten som ger upphov till bråk mellan grannar och hyresvärdar. Många gånger kommer grannar och hyresvärdar i konfrontation med varandra efter rökning utanför porten.

Försök visa så god hänsyn som möjligt när du väljer att röka på en plats.

Gå med i Hyresgästkassan

Få hjälp med hyresrättslig rådgivning av Hyresgästkassan. Du blir enkelt medlem och får en stark trygghet. Du som innehar en hyresrätt blir medlem online. Tryck på knappen nedan!

info@hyresgastkassan.se