Slipp hyresoro med Hyresgästkassan

Får man röka på balkongen – kan hyresvärd förbjuda rökning

Vilka regler gäller för rökning i din hyreslägenhet?
Enligt lag om rökförbudet gäller den inte i privata miljöer vilket inkluderar flerbostadshus. Du som bor i en hyreslägenhet har rätt att röka på din balkong eller i din lägenhet. Dock måste du komma ihåg att din rökning inte får påverka andra människors liv eller hälsa. Vissa hyresvärdar inför rökförbud och dessa ska vara frivilliga men kan uppfattas som ett tvång. Här kan du läsa mer om vad som gäller om du röker i din hyresrätt.

De platser där det råder rökförbud i samhället är exempelvis platser till allmänheten kan röra sig. Detta innebär sådana publika platser som människor har rätt att vara på. På dessa platser förekommer det ofta rökförbud. När det handlar om privata platser gäller andra regler som vi närmare förklarar.

Det finns undantag från rökförbud i privata miljöer, detta innebär att det inte är förbjudet att röka i sin lägenhet, på sin balkong, på terrassen, på altanen, i trapphuset eller i loftgångar. Kom ihåg att det finns möjlighet för hyresvärdar att frivilligt införa ett rökförbud enligt sina villkor. Det finns inget straff i lagen för dig som bryter mot reglerna om eventuella rökförbud. Du kan alltså inte få fängelse eller böter.

Vanligt att grannar bråkar om röklukt på balkong

Om du röker på din balkong finns det risk att röklukten kommer in till dina grannar som kan uppleva detta som ett problem. Försök därför vara schysst med din rökning så att ni inte börjar bråka. Det finns många hyresgäster som röker och andra som mer än gärna vill förbjuda all rökning, även på balkongen.

De grannar som inte röker klagar i högre grad på röklukt och stör sig ofta på grannarna som röker. Detta är en stark bidragande orsak till konfrontationer och konflikter.

Gå med i Hyresgästkassan

Om du råkar ut för rökproblem är det bra om du är med i Hyresgästkassan. Vi tar hand om dina hyresproblem och ger dig en hyresjuridisk rådgivning. Allt från rök till större problem relaterat till ditt boende. Gå med idag så att du får den trygghet du behöver. Klicka på knappen nedan.

info@hyresgastkassan.se