Slipp hyresoro med Hyresgästkassan

Byta köksfläkt i hyresrätt

En köksfläkt i en nyproducerad lägenhet
Byte av köksfläktar riskerar ofta att leda till problem med hyresvärden, vilket många gånger beror på att det är förenligt med kostnader. Många hyresgäster får föra en kamp för att få sin köksfläkt utbytt. Det finns kända fall som gått ända till hyresnämnden. Vad ska man tänka på vid byte av köksfläkt och när ska hyresvärden ekonomiskt ansvara för bytet av köksfläkt? Här går vi igenom vad som gäller.

En hyresgäst som har en trasig köksfläkt får inte själv installera eller byta ut den. Detta beror på att bytet kan påverka fläktsystemet i fastigheten. Det är därför viktigt att du som hyresgäst omgående meddelar hyresvärden om problem med köksfläkt. Det kan hända att hyresvärden ignorerar dig och då är det viktigt att du kontaktar Hyresgästkassan.

En trasig köksfläkt kan ge upphov till många problem. Om fläktsystemet inte fungerar riskerar du att andas in dålig luft som blandats med kryddor och annat från din matlagning. En köksfläkt suger in och rensar dålig luft och om det inte fungerar är det inte alls bra.

Vem står för kostnaderna?

Om du har flyttat in i lägenheten och det har funnits en köksfläkt anses det då vara standard att du ska ha en köksfläkt. Om köksfläkten livslängd på cirka 12 år förbrukats ska hyresvärden åtgärda bytet. Bytet kan skilja sig från fall till fall beroende på slitage, skador eller annat som uppkommit innan 12-års perioden.

Om köksfläkten har gått sönder är det på hyresvärdens ansvar att ordna så att fläkten åter är i ett fungerande skick.

Se till att vara trygg i ditt boende

Det kan hända att du får problem med din hyresvärd eller till och med av en trasig köksfläkt som skadar fläktsystemet. Gå med i Hyresgästkassan om du vill ha skydd i hyresjuridiska frågor. Du blir enkelt medlem online.

Hyresgästkassan är en stark organisation med medlemmar över hela Sverige som vill göra skillnad i boendefrågor. Har du en hyresrätt men är inte medlem i Hyresgästkassan ännu? Bli medlem idag!

info@hyresgastkassan.se