Slipp hyresoro med Hyresgästkassan

Byta filter i köksfläkt i hyresrätt

Vilka regler gäller för vem som står för kostnaderna vid byte av filter till köksfläkten? Här kan du läsa vad som gäller och vad du som hyresgäst kan förvänta dig av hyresvärden.

Om du bor i ett enfamiljshus och det specificeras i kontraktet att hyresgästen ska ansvara för underhåll, inklusive kostnaden för filter i köksfläkten, gäller detta och det innebär då att du får stå för kostnaden för ett byte av filtret.

.Om kontraktet inte nämner någom om filter eller om du bor i ett flerbostadshus, förväntas vanligtvis hyresvärden stå för kostnaden. Många hyresvärdar vill dock att hyresgästen bekostar kolfliter eftersom att de anser att de är förbrukningsvaror som hyresgästen bör bekosta.

Vilket filter passar min köksfläkt?

För att säkerställa optimal prestanda och lång livslängd för din köksfläkt är det av stor vikt att den är utrustad med ett fettfilter och att detta filter byts ut med regelbundna intervaller. För att förebygga dåligt lukt och bränder som uppstår när strålvärmen från spisen antänder fettet i köksfläktens filter är det viktigt att regelbundet rengöra och byta ut filtret.

Kontrollera vilket filter som passar fläkten genom att titta inuti själva fläktkåpan. Där finns det en typskylt där all nödvändig information, inklusive modellnummer står angiven. Använd sedan denna information och googla dig fram till rätt filter.

info@hyresgastkassan.se