Slipp hyresoro med Hyresgästkassan

Bygga tak på en balkong – balkongtak för hyresrätt

Balkongen brukar vara en viktig plats under sommarmånaderna för många hyresgäster. En del balkonger, de som är högst upp i en byggnad brukar ofta sakna balkongtak. Om du saknar ett tak över balkongen finns det flera sätt att skaffa skyddet. Kom ihåg att du vanligtvis ska fråga hyresvärden innan du påbörjar någon form av renovering. Här går vi igenom information om tak på balkongen.

Ett tak på balkongen kallas ofta skärmtak och skyddar mot snö, regn, oväder och mot sol. Det är många hyresgäster som saknar tak på sina balkonger. Om du flyttade in i bostaden utan ett skärmtak har oftast hyresvärden ingen skyldigheter att installera ett åt dig. Men du kan fixa ett skärm tak själv i vissa fall.

För att uppföra en ny balkong på en befintlig byggnad krävs det bygglov. För utbyggnad kan det i vissa fall inte krävas. För ett skärmtak över balkong krävs det inget bygglov. De flesta som saknar tak på balkongen väljer oftast att bygga till ett skärmtak över sin balkong som är en smidig lösning.

Balkong utan tak – jobbigt för många

En balkong utan tak blir smutsigare av regn, snö och kan bli solskadade i cementet mycket enklare. Kontrollera med din hyresvärd om de kan stå för kostnaderna av ett skärmtak. Tänk på att utbyggnaden ska passa in med färg och stil. Vissa tak kan kosta väldigt mycket.

Gå med i Hyresgästkassan

Är du inte med i en av Sveriges starkaste organisationer för hyresgäster ännu? Se till att gå med! Det gör du enkelt online i knappen nedan. När du är med kan du göra stor skillnad för dig och även andra hyresgäster.

Kontakta oss om du har frågor gällande tak till balkong för hyresrätt.

info@hyresgastkassan.se