Slipp hyresoro med Hyresgästkassan

Betala hyran för sent – se upp för dessa problem

Om du har glömt att betala hyran eller slarvar med att betala kan ditt hyresavtal sägas upp i förtid av din hyresvärd. Du får en betalningspåminnelse med en påminnelseavgift av din hyresvärd eller inkasso. Om du inte betalar på påminnelsen skickas ärendet vidare till Kronofogden. Är du försenad med hyran mer än en vecka kan hyresvärden säga upp ditt hyresavtal utan uppsägningstid.

När du är sen med hyran får hyresvärden säga upp ditt hyresavtal. Detta kallas att din hyresrätt förverkas. Det spelar ingen roll om du har glömt att betala eller för tillfället inte har haft pengar. Detta tar hyresvärden ingen hänsyn till..

Har du varit sen med hyran flera gånger och fortfarande fått behålla din hyresrätt har din hyresvärd inte använt sig av sin rätt att säga upp ditt kontrakt. Det är därför bra att du går med i Hyresgästkassan om du skulle bli sen återigen med hyran.

En obetald hyra resulterar i ett ärende hos Kronofogden när hyresvärden skickar din skuld till myndigheten för inkassering. Om du inte har pengar, vill få hjälp med hyran akut, eller andra problem med att du inte kan betala hyran kan du vända dig till Socialförvaltningen i din kommun.

Kan man bli vräkt om man inte betalar hyran i tid?

Ja, du kan bli vräkt om du inte betalar din hyra i tid.

Vad bör jag tänka på?

Tänk på att hyresvärden inte vill att människor ska vara försenade med hyrorna då det finns omkostnader för att kunna driva ett hyreshus.

Ska jag gå med i Hyresgästkassan för ett tryggt boende?

Ja, du kan gå med Hyresgästkassan för ett tryggare boende. Du går med här.

Hyresgästkassan – din trygghet

Du som är en hyresgäst behöver alltid ett extra skydd mot hyresvärden om problem skulle uppstå. Har du inte kunnat betala hyran finns det ytterligare problem som du kan behöva konfrontera. I många fall resulterar obetalda hyror en vräkning. Se därför till att vara extra skyddad med Hyresgästkassan.

info@hyresgastkassan.se