
Här kan du läsa vad som gäller om du bor i en hyresrätt med trasiga dörrar. Beroende på om dörren har gått sönder av en olyckshändelse eller efter år av slitage, eller på grund av inbrott – kan olika regler gälla. Om du har fått en faktura från din hyresvärd efter byte av dörr är betalningskravet med största sannolikhet felaktig. Läs med här om trasiga dörrar.
Det är viktigt att tänka på skador som utförs av hyresgästen själv, dennes besökare eller av någon som är utanför hyresgästens kontroll. Beroende på hur skador på en dörr uppkommit gäller olika regler, oavsett om det är ytterdörr eller innerdörr.
Många hyresvärdar skickar felaktigt ut fakturor till hyresgästen för att byta dörrar utan att ha kontrollerat vad som har föranlett skadorna på dörrarna. När ett sådan betalningskrav skickas ut är det viktigt att du som hyresgäst har kontakta med Hyresgästkassan. Du får hyresjuridisk hjälp som kan spara dig tiotusentals kronor.
Nya dörrar är superdyra
När en dörr ska bytas är det förenligt med höga kostnader. Ytterdörrar som säkerhetsdörrar kan kosta 25 000 kronor, ibland exklusive arbetet. Även innerdörrar är dyra. Oftast får hyresgästen inga förslag på dörrar och därmed kanske några av dem dyraste väljs ut av hyresvärden.
Som hyresgäst är det därför viktigt att du är med i Hyresgästkassan som har koll på alla regler så att du inte betalar för nya dörrar i onödan.
Har du gamla slitna dörrar?
Tänk på att hyresvärden under vissa omständigheter måste byta ut dina dörrar med jämna mellanrum. Beroende på dörrarnas skick och ålder kan det vara dags att byta ut dörrarna. Kontakta oss om du vill veta mer om vad som gäller.