En hyresvärd har vissa skyldigheter att byta ut vitvaror, exempelvis: spis, ugn, kyl, frys. Det finns regler för när hyresvärden måste byta ut vitvaror. Regler om hyresvärdens skyldigheter hittar du i 12 kap jordabalken (hyreslagen). Här går vi igenom vad som gäller för byte av nya vitvaror i din hyresrätt.
En hyresvärd har skyldighet att tillhandahålla vitvaror, vilket ska vara av en standard som är den lägsta godtagbara. Det innebär att hyresvärden inte är skyldig att erbjuda de bästa vitvaror produkterna som finns på marknaden.
Hyresvärden ska med jämna mellanrum under hyrestiden se till att reparationer och annat viktigt ska ordnas för att samtliga vitvaror ska fungera. Det innebär bland annat att hyresvärden har en skyldighet att byta ut vitvaror när tiden anges som skälig. Skälig tid innebär när vitvarorna är i dåligt skick, trasiga eller omgående behöver bytas ut.
Hur avgör man när vitvaror behövs bytas ut?
Olika vitvaror slits ut olika. Tiden för när en hyresvärd måste byta ut vitvaror varierar alltså kraftigt. Det måste finnas ett behov av åtgärd. Den normala tiden för byta av vitvaror är idag cirka 12 till 15 år. Kom ihåg att detta kan variera beroende på slitage för varje unika bostad. Det innebär att vissa kan behöva vänta längre på byte av vitvaror medan andra för en uppfräschning snabbare.
Vanligt med bråk om vitvaror
Många hyresgäster klagar på gamla och odugliga vitvaror som fortfarande står installerade i hyreslägenhet. Vissa låter extremt mycket och skadar sömnen medan andra vitvaror delvis eller helt har slutat fungera.
Vitvaror är en viktig del i en hyresrätt och det är vanligt med bråk om vitvaror med hyresvärdar. Behöver du extra trygghet kan du gå med i Hyresgästkassan.